Waniliowo-śliwkowa owsianka z cynamonem i orzechami pekan to prawdziwy smak jesieni! Połączenie kwaśnego smaku śliwek, słodkiej wanilii i cynamonu zdecydowanie się ze sobą zgadza. Jeśli lubisz słodkie śniadania, waniliowo-śliwkowa owsianka to posiłek, którego musisz spróbować 🙂
Waniliowo-śliwkowa owsianka z cynamonem i orzechami pekan (składniki na 1 porcję):
- 40g płatków owsianych górskich
- 5g nasion chia (1 łyżeczka)
- 150 ml mleka lub napoju roślinnego
- 0.5 opakowania waniliowego skyru (75g)
- 160g śliwek (około 4 sztuki)
- 4 łyżki wody
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- kilka orzechów pekan
Przygotowanie:
Płatki owsiane umieść w rondelku. Dodaj nasiona chia. Zalej mlekiem/napojem roślinnym. Podgotuj chwilę na małym ogniu (do napęcznienia płatków i momentu aż wchłoną mleko/napój roślinny). W międzyczasie śliwki przekrój na połówki i wyjmij pestki. Umieść śliwki w rondelku, wlej kilka łyżek wody. Podduś na średnim ogniu (około 5 minut). Owsiankę zdejmij z ognia, pozostaw na chwilę do wystudzenia. Dodaj waniliowy skyr, wymieszaj. Owsiankę przełóż do miseczki/pojemnika. Na wierzch wyłóż podduszone śliwki. Posyp całość cynamonem i orzechami pekan.
Smacznego!
*Orzechy pekan możesz zamienić na inne, dowolne (np. migdały, orzechy laskowe, włoskie itd.). O zdrowotnych właściwościach orzechów przeczytasz tutaj.
Owsianka to szybki i sycący posiłek, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, posiłek do pracy czy nawet kolację w wersji na słodko. Możliwości jej przygotowania jest naprawdę sporo. Warto włączać do swojej diety płatki owsiane, które bogate są w witaminę E, witaminy z grupy B, cynk, magnez, żelazo oraz potas. Stanowią również dobre źródło błonnika pokarmowego, który wpływa m.in. na prawidłową pracę jelit. O prozdrowotnych właściwościach płatków owsianych przeczytasz tutaj.
Jeśli lubisz słodkie śniadania i owsianki, wypróbuj również mojego przepisu na owsiankę a’la Ferrero Rocher. A w klimacie jesiennych smaków idealnie sprawdzi się owsianka marchewkowa lub owsianka z bananem i gorącymi wiśniami!
Spodobał ci się ten przepis? Polub stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco 🙂
Jeśli przygotowałaś/-eś owsiankę – pochwal się zdjęciem lub opinią w komentarzu.