KAKAO – WŁAŚCIWOŚCI I WARTOŚCI ODŻYWCZE

Znajduje się przede wszystkim w lubianych przez nas wszystkich słodyczach – czekoladach!

Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Bogate jest w witaminy z grupy B, E oraz PP, a także potas, fosfor, mangan, chrom, cynk, selen, żelazo i wapń. Regularne spożycie kakao zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Właściwości kakao:

  • wykazuje działanie przeciwutleniające
  • zapobiega procesom zapalnym
  • działa przeciwzakrzepowo
  • obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL, zwiększając poziom korzystnej frakcji cholesterolu HDL
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • działa przeciwnowotworowo
  • jest bogate w magnez (polecane osobom z niedoborami magnezu)
  • wykazuje działanie pobudzające i zmniejszające uczucie zmęczenia (dzięki zawartości kofeiny oraz teobrominy)
  • wpływa korzystnie na gospodarkę glukozowo-insulinową organizmu (poprawiając wrażliwość tkanek na działanie insuliny)
  • poprawia pamięć

Kakao polecane jest w sytuacjach stresowych, ponieważ korzystnie wpływa na pracę mózgu. Zawiera serotoninę, dopaminę oraz tryptofan – składniki te biorą udział w produkcji endorfin (co wpływa na poprawę samopoczucia i działa antydepresyjnie).

Kakao znajduje zastosowanie również w kosmetyce, jako masło kakaowe. Wpływa regenerująco, odżywczo oraz nawilżająco na skórę, a także spowalnia procesy starzenia się skóry.

Należy pamiętać, iż naturalne, surowe kakao odznacza się wieloma korzystnymi walorami i jest najzdrowsze. Kakao rozpuszczalne zawiera już sporo dodanych składników takich jak: cukier, emulgatory, tłuszcze utwardzone.

Surowe kakao zaliczane jest do superfoods, czyli żywności o bardzo korzystnym działaniu na organizm człowieka, cechującej się bogatą zawartością składników odżywczych i związków bioaktywnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *