PRZYPRAWY KORZENNE – WŁAŚCIWOŚCI

Przyprawy korzenne są wykorzystywane w kuchni szczególnie w okresie świąt. Nadają intensywny smak oraz aromat a ponadto działają rozgrzewająco na organizm.

ANYŻ GWIAŹDZISTY

To ciemnobrązowe gwiazdki wypełnione nasionami. Anyż charakteryzuje się słodkawo-korzennym smakiem. Znajduje zastosowanie zarówno w kuchni jak i przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Stosowany jako dodatek do wigilijnych kompotów, ciast, deserów, sosów oraz pieczonych mięs. Anyż jest sprawdzonym środkiem na niestrawności oraz zaburzenia przemiany materii. Wykazuje również działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwbólowe oraz działa wykrztuśnie. Kosmetyki z dodatkiem anyżu poprawiają kondycję skóry, paznokci oraz włosów.

GOŹDZIKI

Charakteryzują się słodko-korzennym, lekko gorzkim i piekącym smakiem. Wykorzystywane do wypieków, marynat, konfitur, grzańców. Goździki są bardzo pomocne w bólach zębów. Wspomagają układ odpornościowy oraz poprawiają procesy trawienia. Działają przeciwnowotworowo, antygrzybiczo, antypasożytniczo, antywirusowo i antybakteryjnie. Zawarty w goździkach silny antyoksydant – eugenol – normalizuje ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu.

KARDAMON

Ostry smak kardamonu znalazł zastosowanie jako dodatek do kruchych ciasteczek, pierników, kawy, sosów oraz mięs. Stosowany w celu poprawy procesów trawiennych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Spożycie kardamonu wspomaga również leczenie otyłości oraz istotnie wpływa na poprawę parametrów (cholesterolu, ciśnienia, poziomu glukozy) u osób z zespołem metabolicznym.

IMBIR

Charakteryzuje się silnym, ostrym, piekącym smakiem. Idealny dodatek do pierników, sosów, mięs oraz zimowych zup krem. Imbir wspomaga układ odpornościowy, pomaga przy przeziębieniach, grypach. Zapobiega nudnościom oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Imbir działa również przeciwzapalnie oraz przeciwzakrzepowo. Działa rozkurczająco i reguluje krążenie krwi.

GAŁKA MUSZKATOŁOWA

Charakteryzuje ją intensywny aromat i lekko gorzki smak. Stosuje się ją jako dodatek do wypieków, zup, owoców morza, mięs czy serowych dań. Wykazuje pozytywne działanie na układ pokarmowy – wspomaga trawienie, pomocna przy wzdęciach, biegunkach, nudnościach.

Uwaga! Gałka muszkatołowa spożywana w dużych ilościach jest trująca i może powodować działanie psychotropowe.

Warto dodawać przyprawy korzenne do naszych wypieków, deserów czy wytrawnych potraw. Wykazują one bowiem wiele pozytywnych właściwości na nasz organizm. Pamiętajmy, jednak iż  należy je spożywać z umiarem, w ilościach przyprawowych, gdyż nadmierna ilość niektórych przypraw może mieć negatywne skutki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *