To kolejna zdrowsza alternatywa dla białego cukru. W produktach spożywczych oznaczany jest jako E 968. Należy do tej samej grupy związków co ksylitol. Naturalnie występuje w niektórych grzybach, owocach, kukurydzy oraz produktach fermentowanych.
- Ma zerowy indeks glikemiczny – nie powoduje wahań glukozy we krwi po posiłku i nie stymuluje wydzielania insuliny – przyjazny diabetykom i insulinoopornym
- Jest bezkaloryczny
- Podczas spożywania daje lekko chłodzący efekt w jamie ustnej
- W przeciwieństwie do ksylitolu, spożycie większych ilości erytrytolu nie powoduje efektu przeczyszczającego
- Jest bezpieczny dla dzieci
- Erytrytol ma mniejszą słodkość – około 30% mniej słodkości cukru, dlatego należy pamiętać aby zwiększać jego ilość w przepisach, w których tradycyjny cukier zamieniamy na erytrytol
- Erytrytol podobnie jak ksylitol wykazuje działanie przeciwpróchnicze – utrudnia przyleganie bakterii do powierzchni zębów oraz hamuje ich namnażanie
- Ma właściwości antyoksydacyjne
Cena erytrytolu to koszt ok. 16-28 zł/kg.
Erytrytol może być stosowany do deserów oraz wypieków, z wyjątkiem ciast drożdżowych i robienia karmelu.