Często nazywany cukrem brzozowym. Jest dobrym, niskokalorycznym zamiennikiem dla białego cukru. W produktach spożywczych znajduje się pod symbolem E967. Pozyskiwany głównie z kory brzozy oraz niektórych warzyw i owoców (malin, truskawek, kalafiora). Wykazuje wiele korzystnych właściwości, dlatego coraz częściej znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
- Słodkość ksylitolu jest taka sama jak cukru białego
- Dostarcza około 40% mniej kcal niż sacharoza – 100g dostarcza około 240 kcal (gdzie 100g białego cukru dostarcza około 400 kcal)
- Ksylitol nie powoduje próchnicy zębów oraz wzmacnia szkliwo (często jest składnikiem past do zębów, szczególnie dla dzieci czy drażetek, gum do żucia)
- Ma niski indeks glikemiczny, przez co przyjazny jest diabetykom, gdyż nie powoduje wahań glukozy oraz insuliny
- Ksylitol wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit
- Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwdrożdżycowe
- Przeciwdziała infekcjom oraz stanom zapalnym
- Stymuluje wchłanianie wapnia w jelitach, co sprzyja mineralizacji kości
- Ksylitol daje w jamie ustnej ,,efekt chłodzenia’’
Większe ilości ksylitolu mogą powodować problemy gastryczne – bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością w ciągu dnia. Osoba, która zaczyna stosować ksylitol w swojej diecie powinna przyzwyczaić organizm, zaczynając od małych ilości stopniowo je zwiększając.
Cena – ksylitol niestety jest drogim zamiennikiem cukru (1kg kosztuje około 30-40 zł)
Ksylitol idealnie nadaje się do wypieków (z wyjątkiem ciast drożdżowych) czy deserów, zarówno na zimno jak i ciepło 🙂