To kolejna alternatywa dla cukru. Jest to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi. Właściwości miodu oraz skład chemiczny zależą od rodzaju miodu oraz czasu i miejsca jego zbioru.
Miód dostarcza około 310-330 kcal w 100g. Ma wyższy indeks glikemiczny niż biały cukier, dlatego nie jest polecany cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością.
Wyróżniamy miody spadziowe (ze spadzi iglastej oraz liściastej), miody nektarowe (m.in. rzepakowy, akacjowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy, lipowy) oraz miody nektarowo-spadziowe. Spotyka się również inne rodzaje miodów, mniej powszechne m.in. miód malinowy, mniszkowy, faceliowy, nostrzykowy, koniczynowy. Ze względu na konsystencję miody dzielimy na płynne oraz stałe.
Właściwości lecznicze miodu:
- wykazuje właściwości antyoksydacyjne
- ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze
- przyspiesza proces gojenia się ran
- pomocny przy przeziębieniu i grypie – łagodzi stan zapalny gardła
- działa wykrztuśnie, osłabia kaszel
- wzmacnia odporność organizmu
- niektóre rodzaje miodu wykazują działanie przeciwnowotworowe
- pomocny przy schorzeniach dróg moczowych
- wzmacnia pracę mięśnia sercowego
- niektóre rodzaje miodu działają uspokajająco i nasennie
- pomocny przy chorobach żołądka, problemach trawiennych, wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także chorobach zapalnych jelit
UWAGA!
Należy pamiętać, iż miód poddany temperaturze powyżej 60°C traci swoje drogocenne właściwości lecznicze i odżywcze. Aby miód jak najdłużej zachowywał swoją wartość należy przechowywać go w miejscu chłodnym, suchym oraz zacienionym.
Miodu nie należy podawać dzieciom do 1 roku życia, nie jest wskazany również osobom uczulonym na pyłki kwiatowe czy składniki spadzi.