ZAMIENNIKI CUKRU – MIÓD

To kolejna alternatywa dla cukru. Jest to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi. Właściwości miodu oraz skład chemiczny zależą od rodzaju miodu oraz czasu i miejsca jego zbioru.

Miód dostarcza około 310-330 kcal w 100g. Ma wyższy indeks glikemiczny niż biały cukier, dlatego nie jest polecany cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością.

Wyróżniamy miody spadziowe (ze spadzi iglastej oraz liściastej), miody nektarowe (m.in. rzepakowy, akacjowy, gryczany, wrzosowy, wielokwiatowy, lipowy) oraz miody nektarowo-spadziowe. Spotyka się również inne rodzaje miodów, mniej powszechne m.in. miód malinowy, mniszkowy, faceliowy, nostrzykowy, koniczynowy. Ze względu na konsystencję miody dzielimy na płynne oraz stałe.

Właściwości lecznicze miodu:

  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne
  • ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze
  • przyspiesza proces gojenia się ran
  • pomocny przy przeziębieniu i grypie – łagodzi stan zapalny gardła
  • działa wykrztuśnie, osłabia kaszel
  • wzmacnia odporność organizmu
  • niektóre rodzaje miodu wykazują działanie przeciwnowotworowe
  • pomocny przy schorzeniach dróg moczowych
  • wzmacnia pracę mięśnia sercowego
  • niektóre rodzaje miodu działają uspokajająco i nasennie
  • pomocny przy chorobach żołądka, problemach trawiennych, wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także chorobach zapalnych jelit

UWAGA!

Należy pamiętać, iż miód poddany temperaturze powyżej 60°C traci swoje drogocenne właściwości lecznicze i odżywcze. Aby miód jak najdłużej zachowywał swoją wartość należy przechowywać go w miejscu chłodnym, suchym oraz zacienionym.

Miodu nie należy podawać dzieciom do 1 roku życia, nie jest wskazany również osobom uczulonym na pyłki kwiatowe czy składniki spadzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *