Pomarańczowe ciasto z makiem

Dzień dobry w niedzielę! Dzisiaj propozycja ciasta na świąteczny stół 😉
Pachnące pomarańczą – pomarańczowe ciasto z makiem!




Składniki (forma-keksówka):
  • 6 jajek
  • 140g ksylitolu/cukru (lub około 180-200g erytrytolu)
  • 160g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
  • 90g mąki krupczatki
  • 150g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 4 łyżki całego maku
Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem/ksylitolem/erytrytolem. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, olej, ekstrakt pomarańczowy i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Dodać mak i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40-45 minut w temp 190ºC.





Miłego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *