Domowa granola z miodem

Domowa pieczona granola z miodem, czyli zapiekane płatki z bakaliami 😉
To jeden z lepszych pomysłów na pyszne i szybkie śniadanie, a z dodatkiem jogurtu czy mleka będzie pełnowartościowym posiłkiem 😉
To również zdrowsza alternatywa dla gotowych musli/granoli dostępnych w sklepach 😉








  • 130g płatków owsianych górskich
  • 50 g miodu
  • 30 g nasion słonecznika
  • 50g rodzynek
  • 50g suszonej morwy
  • 30 g suszonych moreli
  • 20 g płatków migdałowych
  • 40g orzechów włoskich
  • 40 g całych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu

Suszone morele, migdały oraz orzechy włoskie posiekaj. W misce umieść wszystkie suche składniki. Dodaj miód. Dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do temp. 160 st. C. Granolę wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. W czasie pieczenia przemieszaj łyżką kilka razy. Granolę wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia, a następnie przesyp do słoika/pojemnika i szczelnie zamknij. Gotowe!





*możesz wykorzystać każde inne suszone owoce (np. suszone śliwki, żurawinę, daktyle itd.) oraz inne orzechy (np. nerkowca, laskowe, brazylijskie itd.), które lubisz 😉

* z podanego przepisu otrzymasz około litrowy słoik granoli. Przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku w suchym miejscu nawet 2-3 tygodnie





To jak? Ktoś chętny na przygotowanie granoli na jutrzejsze śniadanie?

Miłego dnia! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *