Pieczarkowo-paprykowy gulasz z kurczakiem

Pomysł na szybki i lekki obiad? Pieczarkowo-paprykowy gulasz z kurczakiem w towarzystwie kaszy pęczak! Aromatyczny gulasz doprawiony sporą ilością mielonej papryki i szczyptą cynamonu.
Gulasz to jeden z lepszych pomysłów na obiad z mięsem i dużą ilością różnych warzyw 😉

  • 150g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  • 30-40g cebuli
  • ząbek czosnku
  • 40g marchewki
  • 40g korzenia pietruszki
  • 120g czerwonej papryki
  • 150g pieczarek
  • 50ml wody
  • puszka krojonych pomidorów lub 400g passaty pomidorowej
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu, papryki mielonej słodkiej, majeranku, cynamonu, ziarno ziela angielskiego, liść laurowy
  • 100-120g kaszy pęczak (lub innej)

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek/olej rzepakowy. Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, a następnie podsmaż/podduś je do miękkości wraz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem (w razie potrzeby wlej kilka łyżek wody). Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce (średnie oczka) a pieczarki i paprykę pokrój w drobną kostkę. Warzywa dodaj do mięsa. Zalej całość passatą pomidorową lub pomidorami z puszki i wodą. Dodaj przyprawy. Podduś wszystko około 30-40 minut do miękkości składników. W międzyczasie kaszę ugotuj al dente.

Miłego poniedziałku! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *