Pierogi orkiszowo-gryczane z kapustą i grzybami

Pierogi – tradycyjna i nieodłączna potrawa goszcząca na wielu wigilijnych stołach. Dzisiaj przepis na zdrowszą wersję tego świątecznego dania – pierogi orkiszowo gryczane z kapustą i grzybami.




Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki orkiszowej jasnej
  • 125g mąki orkiszowej razowej
  • 125g mąki gryczanej
  • szklanka bardzo ciepłej wody
  • sól

Farsz:

  • 350g kapusty kiszonej
  • 30g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mąkę orkiszową jasną przesiej do miski, wlej szklankę bardzo ciepłej wody i wymieszaj łyżką. Następnie dodaj pozostałe mąki i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą na około 10 minut. Suszone grzyby namocz w wodzie około godziny, a następnie ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżeczce masła klarowanego. Kapustę kiszoną ugotuj. Wszystkie składniki farszu posiekaj i wymieszaj ze sobą. Dopraw do smaku. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki, nałóż farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie ok. 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.





A może w tym roku na wigilijną kolację zrobisz pierogi w zdrowszej wersji? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *