Dzisiaj pod lupę weźmiemy siemię lniane 🙂

Nasiona lnu – łatwo dostępny, tani, a niestety bardzo niedoceniany przez nas produkt. Popularne siemię lniane – dlaczego warto je włączać do swojej codziennej diety i co zawiera?

  • Len to doskonałe źródło witamin (z grupy B i witaminy E, czyli tzw ,,witaminy młodości’’) oraz składników mineralnych (cynku, magnezu, wapnia). Zawiera również lignany, związki które wykazują m.in. właściwości przeciwnowotworowe oraz ważna informacja dla pań – zmniejszają niekorzystne objawy menopauzy. Siemię lniane zawiera cenne prozdrowotne kwasy tłuszczowe Omega-3. Wpływają one korzystnie na pracę serca, mózgu oraz działają przeciwzapalnie. Stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, który poprawia pracę jelit oraz daje uczucie sytości.
  • Po zalaniu wodą nasiona wytwarzają śluz. Działanie śluzu z lnu jest pomocne w chorobach układu pokarmowego – działa osłaniająco i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Polecane jest w chorobie wrzodowej żołądka oraz przy nadkwasocie.
  • Spożywanie nasion lnu wpływa również korzystnie na kondycję skory, suchych i zniszczonych włosów oraz paznokci.
  • Siemię lniane posłuży jako zamiennik jajek (m.in. do ciast) dla osób ich nie spożywających np. będących na diecie wegańskiej bądź z alergią na jajka.
  • Na rynku len dostępny jest w postaci całych nasion lub jako siemię lniane mielone.
  • Siemię lniane jest bardzo kaloryczne, bowiem 100g dostarcza około 510 kcal, natomiast warto włączyć je do swojej codziennej diety w postaci dodatku jednej łyżki do jogurtu czy owsianki bądź wypicia przygotowanego z niego wywaru. Ma szerokie zastosowanie – zarówno do dań wytrawnych jak i na słodko 🙂

Uwaga!! Należy jednak uważać, aby nie przesadzać z jego ilością, ponieważ w siemieniu lnianym znajdują się niewielkie ilości glikozydów cyjanogennych – związków, które w nadmiernej ilości mogą doprowadzić do zatrucia.

Z lnu tłoczony jest olej lniany, który obecnie cieszy się dużym zainteresowaniem, natomiast o nim szczegółowo będzie w kolejnych wpisach 🙂

fb-share-icon

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *