Czas korzystać z truskawek póki sezon jeszcze trwa 🙂
Moja śniadaniowa propozycja to niezwykle kremowa, waniliowa owsianka z dodatkiem świeżych truskawek i chrupiących orzechów.
Jeśli lubisz płatki owsiane, to koniecznie spróbuj. Ta owsianka gości u mnie zawsze w sezonie truskawkowym!
Składniki (na 1 porcję):
- 35g płatków owsianych górskich
- 75 ml mleka/napoju roślinnego
- 75 ml wody
- 0.5 opakowania waniliowego jogurtu typu skyr (75g)
- 150g truskawek
- kilka orzechów brazylijskich (15g)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane umieszczam w rondelku, zalewam je mlekiem (lub napojem roślinnym) i wodą. Gotuje na małym ogniu, co chwilę mieszając (do momentu aż płatki wchłoną całe mleko/napój roślinny i wodę). Owsiankę zostawiam na chwilę do przestudzenia. Następnie dodaję skyr waniliowy i dokładnie mieszam. Gotowe!
Owsiankę przekładam do miseczki, dekoruję świeżymi, pokrojonymi truskawkami i posiekanymi orzechami.
*Orzechy brazylijskie możesz zamienić na inne np. laskowe, nerkowca, włoskie, migdały itd. O tym, dlaczego warto jeść orzechy przeczytasz tutaj.
*Owsianka najlepiej smakuje schłodzona (dlatego warto przygotować ją wieczorem)
1 porcja dostarcza około 379 kcal
Białko 17.1g/ Tłuszcz 14.7g/ Węglowodany 48.7g/ Błonnik 6.2g
Spodobał ci się ten przepis? Polub stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco.
Jeśli przygotowałaś/-eś owsiankę z mojego przepisu – pochwal się zdjęciem lub opinią w komentarzu (bądź oznacz mnie na Instagramie).
A jeśli szukasz więcej pomysłów na owsianki, wypróbuj również mojego przepisu na:
– Waniliowo-śliwkową owsiankę z cynamonem i orzechami pekan
– Owsiankę a’la Ferrero Rocher
– Marchewkową owsiankę