Kaszotto
Lubisz ryby? Jeśli ryba na obiad kojarzy Ci się z tradycyjnym, smażonym na głębokim tłuszczu filetem to może spróbujesz jej w zupełnie innej wersji? Przedstawiam Ci kaszotto z morszczukiem, groszkiem i fasolką szparagową. Kaszotto to szybkie w przygotowaniu i smaczne jednogarnkowe danie.

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia dla populacji polskiej ryby powinny gościć na naszych stołach średnio 2 razy w tygodniu. Są bowiem bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 (zwłaszcza tłuste ryby morskie). A kwasy tłuszczowe Omega-3 działają przeciwzapalnie oraz korzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy oraz odporność organizmu. Moja obiadowa propozycja z wykorzystaniem ryby to kaszotto. Alternatywa dla tradycyjnej, smażonej ryby. Połączenie fasolki szparagowej i zielonego groszku z morszczukiem, choć wydaje się mało spotykane, smakuje naprawdę dobrze 😉 Wypróbuj mojego przepisu 🙂

Składniki (na 2 porcje):
  • 300g morszczuka
  • 160g żółtej fasolki szparagowej
  • mała puszka zielonego groszku 130g
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 120-140g ryżu parboiled
  • 2 czubate łyżki serka śmietankowego bieluch
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu, bazylii suszonej, sok z cytryny, opcjonalnie pół łyżeczki gotowego bulionu
Sposób przygotowania:

Filet z morszczuka skrop sokiem z cytryny, oprósz szczyptą soli i pieprzu. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Patelnię rozgrzej z niewielką ilością oliwy z oliwek/oleju rzepakowego. Następnie dodaj pokrojoną cebulę z czosnkiem i kawałki morszczuka. Podsmaż na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie ryż zalej wodą w proporcji 1:2 (opcjonalnie dodaj pół łyżeczki gotowego bulionu – fajnie, jeśli zwrócisz uwagę na jego skład). Ryż ugotuj al dente. Fasolkę szparagową ugotuj w lekko osolonej wodzie. Do podsmażonego morszczuka dodaj ugotowany ryż, fasolkę szparagową i odsączony z zalewy oraz opłukany pod bieżącą wodą groszek. Dodaj 2 łyżki serka i przyprawy. Wymieszaj i chwilę podduś. Danie podaj posypane natką pietruszki, bazylią lub innymi świeżymi ziołami.

Może taka wersja rybnego obiadu Ci zasmakuje?

Spodobał ci się ten przepis? Polub stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco.
A jeśli przygotowałaś/-eś omlet kaszotto z mojego przepisu – pochwal się zdjęciem lub opinią w komentarzu (bądź oznacz mnie na Instagramie).

Szukasz pomysłu na zdrowy obiad? W takim razie wypróbuj moich przepisów na:
– Makaron ryżowy z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i oregano
Pieczarkowo-paprykowy gulasz z kurczakiem
– Makaron z tofu i pieczarkami w sosie pomidorowym

fb-share-icon

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *