Jogurtowe ciasto
Czy w diecie jest miejsce na ciasto? Zgodnie z zasadą 80:20 (którą stosuję w moim podejściu) oczywiście, że tak 😉 Wypróbuj mojego przepisu na jogurtowe ciasto z jagodami. Ostrzegam… po upieczeniu szybko znika! 🙂

Zgodnie z zasadą 80:20, 80% naszej diety powinno opierać się na produktach jak najmniej przetworzonych (pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce itd.), natomiast pozostałe miejsce, czyli 20% to miejsce na produkty ,,rekreacyjne” np. pizzę czy ciasto spożywane od czasu do czasu. Zakazywanie sobie wszystkich produktów może prowadzić do niezdrowej relacji z jedzeniem, gdzie w ostateczności zaczniemy zajadać się produktami uznanymi za ,,niezdrowe”. A w zasadzie 80:20 znajdujemy złoty środek 🙂 Coś dla ciała i coś dla głowy 😉

Ciasta to uwielbiany przez wielu z Nas dodatek do kawy czy herbaty (zwłaszcza weekendowej) 😉 Jeśli lubimy, nie ma potrzeby z nich rezygnować. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość spożywanego ciasta oraz składniki. Dlatego jeśli mamy możliwość wpłynąć na wartość odżywczą ciasta to zróbmy to zamieniając np. cukier na ksylitol) 😉

Jogurtowe ciasto z jagodami

Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 20-22 cm):
  • 2 jajka
  • 240g jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100g mąki orkiszowej jasnej
  • 140g mąki pszennej
  • 40g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g ksylitolu
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 garści jagód do posypania
Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 st.C. Jaja ubij z ksylitolem na puszystą masę. Dodaj jogurt naturalny, aromat waniliowy i olej. Delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj (tylko do połączenia się składników). Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do foremki, wierzch posyp owocami (umyte i osuszone jagody). Piecz około 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia.

*WAŻNE! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie wyjdzie nam zakalec
*O zdrowotnych właściwościach jagód przeczytasz tutaj

1 kawałek (przy podziale ciasta na 10 kawałków) to około 199 kcal
Białko 5.6 g/ Tłuszcz 6.6 g/ Węglowodany 34.5 g/ Błonnik 1.0 g

Spodobał ci się ten przepis? Polub moją stronę na Facebooku lub Instagramie, by być na bieżąco 
Jeśli upiekłaś/-eś ciasto z mojego przepisu – pochwal się zdjęciem lub opinią w komentarzu (lub oznacz mnie na Instagramie).

Szukasz pomysłu na zdrowy i dietetyczny deser? Sprawdź moje przepisy na:
– Koktajl borówkowy
Waniliowa pianka z musem z żółtych śliwek
– Smoothie bananowo-kakaowe

fb-share-icon

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *