ORZECHY – WŁAŚCIWOŚCI I WARTOŚCI ODŻYWCZE

To nie tylko smaczna przekąska ale przede wszystkim źródło cennych składników dla naszego organizmu.

  • Orzechy należą do grupy owoców. W porównaniu z większością owoców charakteryzują się  odmienną trwałością, wartością odżywczą oraz zdrewniałą skorupą.
  • Wyróżniamy orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie, makadamia, pekan, piniowe, pistacje oraz ziemne (arachidowe), a także migdały.
  • Orzechy bogate są w dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik pokarmowy.  Zawierają także spore ilości białka, potasu, cynku, selenu, miedzi, fosforu, wapnia, magnezu, żelaza a także witaminy E oraz witamin z grupy B.

Spożywanie orzechów wpływa m.in. na:

  • obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz cholesterolu LDL (tzw. ,,złego’’)
  • spowolnienie procesu starzenia
  • poprawę krążenia i obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
  • wzmocnienie odporności
  • poprawę pamięci i koncentracji
  • poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci
  • regulują poziom cukru we krwi

PAMIĘTAJ!

  • Zaleca się spożywanie orzechów nie prażonych i nie poddanych żadnej obróbce termicznej. Lepiej również unikać orzechów solonych i z innymi dodatkami smakowymi.
  • Orzechy mają silne właściwości alergizujące
  • Należy przechowywać je w miejscach chłodnych i ciemnych. Nie powinny być narażone na działanie wilgoci.
  • Orzechy należą do produktów bardzo kalorycznych – warto więc zachować umiar w ich spożyciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *